Amióta az eszemet tudom mindig is volt kutyánk. Egészen kicsi gyermek korom óta volt kapcsolatom a kutyákkal.A családban édesapám kutyabolond már gyermek kora óta.Az alapokat tőle tanultam. A mai napig van kutyája.

A nagyobbik lányunkat Alizt mindig is érdekelték a kutyák ,nekünk első sorban kutyánk azért lett, mert egy ígéretet teljesítettem Aliz lányomnak. Ígértem mindezt azért, mert sokáig volt korházban Budapesten és elhatároztuk hogy ha kijön akkor lesz kutyánk. Erről bővebben a rólam című rovatban olvashatsz.

Szóval a leendő kutyánkat úgy választottam ki a hirdetések közül az interneten. Fajtáját tekintve olyan kutyát kellett választanunk, ami alkalmas a kinti tartásra. Több lehetőséget is megvizsgáltunk. Legyen gyermekbarát, ne fázzon kint ha hideg van. Ne legyen nagy testű ,könnyen lehessen szállítani. ezekről a témákról  később fogok írni a Blogban. Szóba jött Vizsla, Goldenretriver, Border Collie. Persze a Border Collie a páromnak tetszett legjobban. Utána olvastam az összes fajtának a szakirodalomba. Számunkra a Border Collie volt a leg alkalmasabb. Ez a fajta kutya illik leginkább az életvitelünkhöz. szeretünk utazgatni túrázni kempingezni,a szabadba lenni.

Nem volt fontos hogy törzskönyvezett legyen, csak az számított, hogy ne legyen beltenyészetes eb. Több hirdetés böngészése után találtam rá egy szimpatikus ajánlatra. Telefonon érdeklődtem, meg hogy a kölyök kutyus szülei milyen vérvonallal rendelkeznek, mivel Border Collie-ról volt szó fontos volt számomra az is hogy a kutyaszülők rendelkeznek a fajtára jellemző tapasztalatokkal. Például agilyztek vagy tereltek e valaha, vagy kint tartották az udvaron őket vagy bent egy lakásban?

Telefonon történt egyeztetésünk után kértem képeket a kutyákról, három kölyökből lehetett választani. A képek alapján kiválasztottuk a leg szimpatikusabbat /megint a párom döntött/.Hozzá teszem hogy képek alapján nem lehet kutyát választani , egy sor tulajdonság van amiket meg kell figyelni. Akkoriban még nem mélyültem el ennyire a kutyák világában mint most.

Nos! Vizsgáljuk, meg hogy ha választasz egy kutyát mi alapján kell a jó döntéseket meghozni.

Ha úgy döntesz hogy kutyád lesz azzal a család minden tagjának egyet kell értenie, mivel mindekinek falkavezérnek kell lennie. Ha a gyemekednek ígéred meg akkor a párodnak is bele kell eggyeznie mert a későbbiekben ez konfliktus tárgyává válhat. Ez nem jó sem a kutyának sem a gyermekenek, sem a családnak. Egyébként ha ígérsz valamit a gyermekednek akkor azt be kell tartani, inkább ígérj kevesebbet de azt tartsd be!

A lakókörnyezethez leginkább illő kutya kiválasztása a cél. Ez azt jelenti hogy ha te a lakótelepen élsz akkor nem biztos hogy jó választás egy magas mozgásigényű kutya. Valamint ha te reggel elmész dolgozni és nincs senki aki elvigye sétálni egész nap a kutyát és csak este érsz haza akkor az nem jó a kutyának, nem jó a szomszédokan sem. Ki szeret hallgatni egy egésznap ugató frusztrált kutyát.

Meg kell vizsgálni, hogy te melyik embertipus vagy?Ha szabadiddő nagy részét bent a lakásban a tv előtt ülve töltöd ,akkor szintén nem jó egy magasenergiájú kutya.De ha te szeretsz túrázni a szabadba lenni akkor lehet olyan kutyád amit le tudsz mozgatni fárrasztani ,de fontos hogy napi rendszerességgel következetes neveléssel vállalható csak.Fontos hogy bármilyen kutyára is esik a választásod a kutyakölyök akkora felelőség mint egy gyermek. A kutyafajtákat kell tanulmányozni a szakirodalomba a rájuk jellemző tulajdonságaikat. Ezek alapján kell meghozni a felelős döntést hogy tudod e vállani a és kieélgíteni azokat az igényeit amik a génjeiben vannak.

A következő bejegyzésben a kölyökkutya új otthonába való érkezéséről fogok írni. Milyen körülményeket kell biztosítani az új jövevénynek, hogyan és mit kell tenni amikor megérkezik az új családtag.