Nincs két egyforma hópihe. Nincs két egyforma ujjlenyomat. Nincs két egyforma ember. Nincs két egyforma kutya. A kutyák természete is különböző. A kutyának is szüksége van motivációra. Ahhoz hogy az általunk kért feladatokat végrehajtsa bizony kell valamit adni. Ingyen még a kutya sem “dolgozik”.

A mi kutyánknál pozitív vagy negatív megerősítésen alapuló módszert alkalmaztam. A lényeg, ha valamit jól csinált a kutya akkor szinte abban a pillanatban kapott dicséretet. Lehetőleg szóban és tettekben is. Viszont amit nem szerettem volna hogy csináljon akkor kibillentettem abból az állapotból a kutyát. Például ha felugrált rám ,vagy ránk, azonnal a nyak irányába böktem. Ezzel tudattam a kutyával hogy nem tetszik amit csinál. Amikor jó pár hónapos volt a kutyánk, sétálás közben sokszor el volt engedve. Látott egy cicát, persze azonnal kergetni kezdte. Mivel akkor még nem teljesen fogadott szót, a lakáskulcsommal a hátsóját megcéloztam és dobtam. Így egyből kibillent abból az állapotból. Megtorpant és megállt, persze a testbeszéde a félelmet mutatta. Lehet mondani hogy miért kell elengedni egy olyan kutyát ami nem fogadott szót száz százalékig. Ez így igaz. Nem lehet elengedni! Ma már tudom. Viszont a mai napig ha a lakáskulcsomat rázom és csörgetem hangosan, az visszatartó erő. Mit jelent ez? Kialakult a kutyánkban a lakáskulccsal kapcsolatban egy érzés. Mégpedig egy negatív érzés.

A kutyák érzésekhez kötik hogy mi történt és történik velük . Jó vagy rossz. Ők a jelenben élnek, nem gondolkodnak a múlton. Pitypangot a szomszédunk kölyök korában “terrorizálta”. A kutyánk a szomszédot egy nem jó érzéshez kötötte. Az agya elraktározta hogy ezzel az emberrel vigyázni kell. Jelenleg öt éves a kutyánk, a mai napig megugatja amikor találkozik a szomszéddal az udvaron. Hozzá teszem hogy Pitypang nagyon barátságos, egy “Teréz Anyu” . Tehát lehetőség szerint pozitív megerősítést használva kell nevelni a kutyát.

A megerősítésnek és motivációnak több módja van. Lehet jutalomfalat, dicséret, játék. Azt a viselkedést kell jutalmazni amit szeretünk a kutyánkba. Sokszor rossz időben van jutalmazva a kutya.