Egy kutya mellett bizony más az élet, ha valaki kutyát vállal akkor teljes mértékben megváltozik az élete. Nálunk sem volt másképp. Minden nap kell vele foglalkozni, olyan mint egy gyermek. Szerintem a menhelyek azért vannak tele kutyával mert sokan nem mérik fel, hogy a kutyatartás mivel jár. Átlagban 12 évig minden nap szinte ugyanazokat a rituálékat kell csinálni. Persze a kutyatartásra is vonatkozik, mint minden másra, ha szereti az ember amit csinál, akkor minden rendben lesz. Nem lesz nyűg az örökös sétáltatás és foglalkozás. A kutyatartó felelősséget vállal a kutyájáért, valamint a saját életéért. Sokszor az emberek a saját életükért sem tudnak felelősséget vállalni, nem hogy egy másik életért. Én a hétvége kivételével szinte minden reggel négy óra negyvenkor kelek. Hogy miért? Mert így van időm reggel mindenre. Egy kis torna, olvasás, kávézás, kutyázás. Mindenből egy kicsi. Igen, jól olvasod, én reggel könyvet olvasok, légzőgyakorlatot csinálok, tornázom, relaxálok. A szokásommá vált már elég rég óta. Így ezzel a módszerrel nagyon sok könyvet ki lehet olvasni. Én, aki gyerekkoromban utáltam olvasni. Igyekszem fejlődni az élet minden területén, ha jobban tetszik képzem magam. Szerintem nagyon fontos dolog hogy képezzük magunkat folyamatosan. Jó a családnak, a kutyának, jobb nekem. A másik dolog amit szintén sokat olvastam és olvasok az időgazdálkodás. Ezért is kelek ilyen korán. Mivel jól beosztom az időmet, ezért nyugodtabb vagyok. Nyugodtabban megyek ki a kutyához is. Persze vannak kivételes napok amikor nem vagyok nyugodt, hiába az olvasás, a torna, a jó időbeosztás. Ezt azonnal megérzi az összes családtagom, a párom a gyermekeim és a kutyánk.

A kutyáknak nagyon fejlettek az érzékszerveik. Pusztán a jelenlétemből tudja hogy milyen a kedélyállapotom. Meg sem kell reggel szólalnom amikor kimegyek a kennelhez, és egyből képben van. Reggel maximum húsz percet foglalkozom Pitypanggal. Fontos hogy a reggeli első találkozásunkkor nem úgy megyek a kutya felé hogy messziről kiáltom a nevét, nem érintem meg, nem szeretgetem. Egyszerűen kinyitom a kennel ajtaját, előtte leültetem a kutyát és nem engedem ki. Fontos tudni, hogy egy átaludt éjszaka után tele van a kutya felgyülemlett energiával. Ezért lényeges hogy nyugodt energiával közelítsek a kutyához. Amúgy is sok kutya izgatott ha meglátja a gazdáját. Ugrál mint a nikkelbolha, ugat, csahol. Ebben az állapotában nem szabad energiát adni a kutyának. Nem dicsérjük, nem jutalmazzuk, mert akkor a kutyában az alakul ki, hogy ez így van jól. Tehát a nem kívánt viselkedést jutalmazzuk, ami nem jó. A kennelnek az ajtaját kinyitom, viszont fontos hogy ne rohanjon ki a kutya. Abban a nyugodt állapotban kell várakoztatni amíg azt nem mondom hogy kijöhet. Fontos hogy a kutya azt csinálja amit mondok. Nem futhat ki a saját kénye kedvére, mivel az veszélyes is lehet, Például, ha éppen jön egy autó és elé fut. Szóval nagyon fontos hogy a kapun én, és nem a kutya megy ki először. Mivel én lépek ki először a kapun ezért a kutya követ. A kutya a falkavezért követi. Ilyen egyszerű. Ezzel a módszerrel tudatom hogy én vagyok a főnök, én irányítok.

A reggeli irányítás után viszont fontos hogy le legyen mozgatva a kutya. Nem sétálni viszem egyből, hanem labdázok vele. Vagy, ha arra sétáltatja valamelyik kutyabarátját éppen a gazdája, akkor játszik vele. Így biztosítva van hogy a kutya már egy nyugodtabb állapotban sétáljon. Ennyi idő elegendő hogy az izgatott állapotból átbillenjen egy nyugatabb állapotba a kutya. Így már úgy mehetünk sétálni, hogy nem lobogok a póráz után. Ez van reggel. Aztán megyek a dolgomra.

A délelőttöt a kutya a helyén tölti, szépen nyugodtan és persze csendben. Ez azért fontos mert sok kutyatartó nem érti, hogy miért ugat olyan sokat az eb. Azért mert nincs eleget foglalkozva vele. Ebéd után a párom veszi kezelésbe a kutyát. A közeli tóhoz szoktak kimenni. Ott nagyon nagy a terület, így lehetőség van a kutyánknak padlógázon futni és fürödni. Ez a nap csúcspontja a számára. Annyit futkározik ilyenkor, hogy a nyelve majdnem a földig lóg.

Minden kutyának szüksége van a mindennapi foglalkozásra. Teljesen mindegy, hogy nagy kertes házba vagy lakásba van. Ezzel elkerülhetőek az alapszintű problémák. Gondolok az ugatásra, rágásra, ásásra, agresszióra. Ezek a problémák az esetek 90%-ában nem a kutya hibái, hanem a gazdi nem következetes neveléséből és rossz iránymutatásból adódó zavarok.

LEGYÉL TE A FALKAVEZÉR!