A kutyák elsősorban a testük által kiadott jelzésekkel kommunikálnak. Hangok kiadásának is sok jelentősége van, testbeszéddel együtt az ami visszajelzést ad a kutya pillanatnyi állapotáról. Például le lehet szűrni ha játékos, ha támadni készül, ha félénk. A testbeszédhez két dologra van szükségük. Fülekre és farokra. A két testrész mimikájából egy sor következtetés levonható hogy éppen milyen viselkedést közvetít felénk, vagy egy másik kutya felé. Éppen ezért fontos hogy ne legyen megcsonkítva a farok és a fül, mivel így nem tudja észrevehetően kommunikálni a kutya az adott állapotát.

Farok: formája fajtánként eltérő. A farok csóválásnak az illatanyagok szélterítésében is fontos szerepe van. A merev egyenesen tartott farok jelentése támadni készül. A magasra tartott farok jelentése hogy a kutya ugrásra készül. Ilyenkor az egyensúlyozásban is fontos szerepe van. A széles ívben csóválás játékosságot vagy örömöt fejez ki. A behúzott farok félelemet, vagy behódolást jelent.

Fül: Fontos szerepe van a kommunikációban, nem csak a hallásért felelős. A fül helyzetei a következők. Hátra simul fél, vagy behódol. Várja a reakciót. A kutya ha hegyezi a fülét akkor felfigyel, vagy figyel valamire.

Kutya kommunikációról a következő írásomban lesz még szó……