Pitypanggal a kutyánkkal ha az utcán sétálok, és látok egy ismerőst ,akkor már messziről nézem hogy ki az illető./Bár hozzáteszem hogy szemüveges vagyok,és az utcán nem hordom. Így az némi túlzás hogy messze látok/ Ha közelebb ér, igyekszem felvenni vele a szemkontaktust és ő is .Megállunk és üdvözöljük egymást egy kézfogással, persze ha az illető férfi. Hölgyeknek nem nyújtok kezet. Miért fontos ez? Na most,a kutyák esetében, ha ugyan ez történik mint nálunk embereknél az üdvözlés során, akkor az biztosan verekedéshez vezet.

A kutyák nem így üdvözlik egymást ha találkoznak. Jó esetben kutyát kölyökkorban az anyja megtanította a kölyök etikettre. Erre is van egy hármas képlet. A képletet a kutyák sohasem cserélik fel. A képlet a következő: ORR,SZEM,FÜL. Nézd meg ha találkozik a kutyusod egy másik kutyával először egymás hátsóját szagolják meg, ez “kézfogás”. Aztán jöhet a látás, és hallás. Egyébként ez azért van így mert születésük után , először a szaglásukra tudnak csak hagyatkozni hiszen nem látnak és nem hallanak. Aztán a fejlődésük során kinyílik a szemük ,aztán a hallásuk is kifejlődik.

Mi van akkor ha egy ember találkozik egy kutyával, mondjuk egy jó ismerős kutyájával. Egyből a szemébe nézünk, és nyújtjuk a kezünket hogy megsimogassuk. Ja és egyből a fejét. Úgy léptünk a személyes terébe hogy ő azt nem így akarta. Nem adtunk neki lehetőséget hogy ő is megismerjen. Kb. ez olyan, hogy az utcán szimpatikus emberhez oda megyek és egy mozdulattal magamhoz ölelném, ő meg néz rám hülyén.

Sok esetben azért harpnak meg embereket a kutyák, mert nincs betartva az a találkozási etiket ami a kutyáknál kialakult. Nos a helyes közelítés egy idegen kutyához:

NEM NÉZEK A SZEMÉBE, LEHETŐLEG SZINTE OLDALAZVA KÖZELÍTEK HOZZÁ, NEM NYÚJTOM A KEZEMET. NAGYON FONTOS HOGY A KUTYA KÖZELÍTSEN ,LEHETŐSÉGET KELL ADNI HOGY MEGSZAGOLJON .Ha szimpatikus vagyok a számára akkor nem húzódik el. Aztán a kézfejemet nyújtom lefelé fordítva, szintén megszagolja és mehet a simogatás.

Az üdvözlés sorrendjét nem csak azoknál a kutyáknál kell betartani akiket nem ismerünk. A nincs „szemkontaktus” elvét akkor is be kell tartani, ha mondjuk sétálni viszem a saját kutyánkat Pitypangot. Reggel, ha kilépek a lakásunk ajtaján egyből észleli a kutyánk. Oda szalad a kerítéshez. Nem szólok neki semmit és rá sem nézek. A kutya elhagyja a seggét örömében.Ha neki állnék öntyönpöntyönözni akkor ezt a fajta energiát erősíteném. Kiengedem a kennelből, és magam mellé hívom. Nem engedem meg hogy rám ugráljon. Aztán jöhet a testmozgás, fegyelem, szeretet hármasa.